دوشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۰
۰ نفر

مدیر طرح ساماندهی ناژوان از آبگیری مادی رهنان بعد از ۱۶ سال و احیای ۹ مادی منطقه ناژوان خبر داد.

مادی رهنان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، واژه مادی در گویش اصفهانی به نهرهای فراخ و گشاده‌ای گفته می‌شود که برای آبرسانی از رودخانه زاینده‌رود به اطراف این شهرستان منشعب می‌شده است.

مادی‌ها بصورت کانال‌های وسیع در بالادست از رودخانه جدا شده و با شیب یک در هزار پس از طی چند کیلومتر به زمین‌های آبخور رسیده و در این قسمت با جوی‌های کوچک در سطح زمین جاری شده و در نهایت در طول مسیر خود روستاهای متعددی را تغذیه و آبیاری می‌کرده و در پایین دست هرزآب آن‌ها به چشمه‌ها و یا مادی‌های دیگری سرازیر می‌شده است.

مادی‌ها نه تنها در توزیع بلکه در جمع‌آوری روان آبها و سیلاب‌ها و بهره‌گیری از نزولات نیز کارکردی موثر داشتند.

مادی‌ها به همراه جوی‌های منشعب از آن‌ها مانند شبکه‌ای در سطح شهر گسترده شده و آب باران و برف را در مسیر مناسب هدایت می‌کردند و در نتیجه آب گرفتگی در معابر و گذرگاه‌های محله‌ها بوجود نمی‌آمد.

مادی‌ها با انتقال آب به فواصل دورتر در زمین‌ها و دشت‌های حاشیه رودخانه همواره موجب تقویت سفره‌های آب و افزایش سطح آب‌های زیرزمینی می‌شدند.

زنده‌سازی بافت تاریخی مادی‌ها در استان اصفهان، ارتقاء صنعت گردشگری از طریق طراحی تورهای گردشگری پیاده شهری حاشیه مادی‌ها، ایجاد گذرهای مختلف مثل گذر موسیقی، نقاشی و سلامت در حاشیه مادی‌ها و اختصاص فعالیت‌های آرام و کم سر و صدا در محور مادی‌ها می‌تواند به زنده و فعال کردن این شریانهای زیبای روح‌بخش در اصفهان کمک کند.

سید رسول هاشمیان مدیریت طرح ساماندهی ناژوان دوشنبه ۱۸ آذر گفت: طرح احیای مادی‌های منطقه ناژوان با تاکید شهردار اصفهان در دستور کار قرار گرفت و لایروبی و آبگیری مادی جلفا، مادی قمیش، مادی تیران، مادی جوی ناژوان، مادی عبداله خان، ‌ مادی فدن، مادی جوی شاه، مادی حاجی و مادی فرشادی به طور کامل انجام شد.

وی افزود: علاوه بر آبگیری مادی ناژوان(سهم)، با انجام حدود چهار هزار مترمکعب خاکبرداری از سطح انهار، ‌۹ مادی منطقه ناژوان نیز احیا شد.

مدیر طرح ساماندهی ناژوان ادامه داد: در اوایل پاییز نیز پس از حدود ۲۰ سال به همت خدمتگزاران شهرداری و با همکاری سازمان آب منطقه‌ای و کشاورزان منطقه، آب در مادی شایج جاری شد.

وی تصریح کرد: لایروبی و احیای سردهانه مادی دستگرد، لایروبی کف و رفع گرفتگی دهانه پل‌های مادی جوی شاه و اصلاح سردهانه و احداث دستک مادی فرشادی نیز انجام شد که به آبگیری مادی‌ها منجر شد.

هاشمیان با اشاره به نقش هویتی فضای سبز شهر اصفهان اظهارداشت: فضای سبز حاشیه مادی‌ها موجب زیبایی و لطافت فضای شهر شده و موجب آرامش و تسکین روحی شهروندان می‌شود.

وی گفت: مرمت و  ساماندهی مادی‌ها آن‌ها را به عنوان یک شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی حاصل از بارندگی مطرح می‌کند بنابراین ایجاد پل‌های جدید و بازسازی پل‌های قدیمی و تخریب پل‌های فرسوده و خطرساز در دستور کار قرار گرفته و تاکنون بسیاری از این موارد انجام شده‌است.

منطقه جنگلی ناژوان از معدود باغ‌های اصفهان است که از جریان توسعه و گسترش شهر تا اندازه‌ای ایمن مانده و همچنان به هوای شهر لطافت و تازگی می‌بخشد.

ناژوان با زمین‌های کشاورزی، باغ‌های دو سویه و رودخانه زاینده‌رود با توسعه شهری محصور شده است.

اراضی محدوده ناژوان به دلیل دارا بودن پوشش سبز و عبور رودخانه از آن در مجموع اقلیم معتدل‌تری نسبت به اصفهان دارد و دسترسی به آن از طریق بزرگراه شهید حبیب‌اللهی و خیابان الفت و عبور از پل زاینده‌رود در مجاورت باغ پرندگان امکان‌پذیر است.

این گردشگاه یکی از نقاط سرسبز و خرم حاشیه زاینده رود است و سرچشمه اکثر مادی‌های شهر اصفهان از منطقه ناژوان است.

در این منطقه فضاهایی چون تله سیژ، زمین‌های ورزشی، استخر، کمپینگ، زمین‌های بازی کودکان، ایستگاه‌های درشکه سواری، اسب سواری، قایق‌رانی و محوطه دوچرخه‌سواری زیر نظر مدیریت طرح ساماندهی ناژوان که وابسته به شهرداری اصفهان است فراهم شده و برای عموم قابل استفاده است.

کد خبر 468801

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha